Με το άρθρο 36, παρ. 2 του ν. 5029/2023 (ΦΕΚ 55Α’/2023) τροποποιείται η παρ. 4 του άρθρου 304 του ν.4957/2022 και προστίθενται περισσότερες κατηγορίες για τις οποίες καταργείται η ατομική αίτηση αναγνώρισης αλλοδαπού ακαδημαϊκού τίτλου από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για μία σειρά από περιπτώσεις, όταν ο αποκλειστικός σκοπός των ενδιαφερομένων είναι ένας από τους ακόλουθους:
α) η αποδοχή αίτησης και εγγραφής για εισαγωγή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής
β) η πρόσληψη ως μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, εντεταλμένου διδάσκοντα, επισκέπτη καθηγητή, επισκέπτη ερευνητή, ερευνητή επί συμβάσει ή ερευνητή σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής
γ) η πρόσληψη σε θέση ερευνητή ή Ειδικού Λειτουργικού Επιστήμονα (Ε.Λ.Ε.) σε δημόσια ερευνητικά κέντρα που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας
δ) η αποδοχή αίτησης και πρόσληψη σε θέση Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
ε) η πλήρωση θέσης μεταδιδακτορικού ερευνητή (post-doc) σε εθνικά, ευρωπαϊκά και λοιπά ερευνητικά προγράμματα
στ) η πρόσληψη εκπαιδευτικού, ερευνητικού και επιστημονικού προσωπικού σε κάθε είδους έργα/προγράμματα και
ζ) η συμμετοχή σε κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή σε προγράμματα πρώτου κύκλου σπουδών.
Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, αρμόδια για την αναγνώριση του τίτλου είναι τα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ). Για τον σκοπό αυτόν, τα ΑΕΙ και τα ΕΚ εξετάζουν, αν το ίδρυμα απονομής του τίτλου ανήκει στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής και αν ο τύπος τίτλου ανήκει στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων αναγωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής που είναι αναρτημένα στον ιστότοπο του ΔΟΑΤΑΠ.
Το ημεδαπό πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο, εφ’ όσον ο τίτλος σπουδών συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των αλλοδαπών ιδρυμάτων που απονέμουν τίτλους σπουδών που οργανώνονται μέσω συμφωνίας δικαιόχρησης με ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα, επιπροσθέτως των λοιπών δικαιολογητικών που καθορίζει, οφείλει να ζητήσει «Βεβαίωση Τόπου Σπουδών», η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις. Ο κατάλογος αυτός είναι αναρτημένος στον ιστότοπο του ΔΟΑΤΑΠ.
Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο Α.Ε.Ι.
Εκκρεμείς αιτήσεις κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος προς τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για την αναγνώριση τίτλου σπουδών της αλλοδαπής που αφορούν αποκλειστικά στις παραπάνω περιπτώσεις, καθίστανται άνευ αντικειμένου και το καταβληθέν παράβολο επιστρέφεται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, εντός προθεσμίας ενός (1) έτους.
Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να αναμένουν την έκδοση πράξης αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοδυναμιας τίτλου για τις παραπάνω περιπτώσεις.
Αν οι αιτήσεις αυτές αφορούν στην αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοδυναμίας τίτλου και για άλλους σκοπούς, πλην όσων αναφέρονται παραπάνω, τότε εξετάζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. σύμφωνα με το ν. 4957/2022.